Wietske Wassenaar is onze praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Zij begeleidt mensen met chronische ziekten, zoals COPD, astma, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Wietske Wassenaar is onze praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Zij begeleidt mensen met chronische ziekten, zoals COPD, astma, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
De afkorting voor COPD komt uit het Engels en staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. Vroeger heette dit chronische bronchitis en longemfyseem.
.
COPD is een ziekte waarbij de luchtwegen bljivend vernauwd zijn en de longen steeds minder goed werken. De oorzaak is een voortdurende (‘chronische’) ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd.
Of u COPD heeft kunnen we onderzoeken met een blaas-test (longfunctie-meting). Op een longfoto is COPD niet duidelijk te zien.
De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en gaan minder snel over.
.
Bij sommige mensen gaat de conditie snel achteruit. Ze vallen af. Hun spieren worden slapper en dunner. Een klein eindje lopen kost dan al heel veel inspanning.
Sommige mensen zijn bang om het benauwd te krijgen en durven zich haast niet meer in te spannen.
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan ook ontstaan als gevolg van langdurig werken in een omgeving met veel steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. Door contact met rook of prikkelende stofdeeltjes in de lucht ontstaat een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes raken hierdoor steeds meer beschadigd. De schade is blijvend en herstelt zich niet. COPD komt niet door een allergie.
COPD kan niet genezen. Medicijnen kunnen er wel voor zorgen dat u minder (vaak) last heeft. Bij sommige mensen met COPD lijken de longen hierdoor minder snel te verslechteren.
Luchtwegverwijders
Dit is het belangrijkste medicijn. Deze kunnen het gevoel van benauwdheid binnen tien tot dertig minuten verminderen. Als u merkt dat deze middelen helpen, kunt u ze blijven gebruiken.
Ontstekingsremmers
Deze verminderen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Als u twee keer per jaar (of vaker) perioden heeft waarin uw klachten verergeren, dan kan dat een reden zijn dagelijks een ontstekingsremmer te gebruiken. Niet iedereen heeft er baat bij.
Wanneer u veel klachten heeft en u erg benauwd bent, dan wordt wel eens prednison gegeven. Dit is een sterke ontstekingsremmer die u inneemt in de vorm van tabletten. Heeft u er nog koorts bij en voelt u zich ziek, dan worden ook wel eens antibiotica gegeven.
Griepprik
De griepprik is voor u extra belangrijk om ernstige complicaties van de griep te voorkomen.
Slijmoplossers
Deze helpen niet bij COPD.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
Wietske Wassenaar is onze praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Zij begeleidt mensen met chronische ziekten, zoals COPD, astma, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker in uw bloed te hoog is. Daarom spreekt men ook wel van suikerziekte.
Suiker in het bloed noemt men ook wel ‘glucose’. Glucose komt uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete producten zoals jam, limonade, koek en gebak. Ze zitten bijvoorbeeld ook in brood, aardappelen en rijst.
Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt, zorgt insuline ervoor dat de cellen meer glucose uit het bloed opnemen zodat het glucosegehalte niet te hoog wordt. Insuline wordt in de alvleesklier gemaakt. De alvleesklier ligt achter de maag.
Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline, of doordat uw lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het gelucosegehalte in het bloed te hoog.
.
Er zijn twee vormen van diabetes
Mensen met een verhoogd glucosegehalte merken dat vaak niet. Sommigen krijgen klachten zoals veel moeten plassen, dorst en moeheid. U kunt last hebben van jeuk of slecht genezende wondjes en infecties van de huid. Diabetes kan op ten duur problemen aan de ogen, nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten veroorzaken. Daardoor kunnen klachten optreden als slechter zien, pijn en tintelingen in armen en benene, loopproblemen en seksuele stoornissen. Met diabetes heeft u meer kans op hart- en vaatziekte zoals angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte.
Buiten praktijkuren en in het weekend is de huisartsenpraktijk gesloten.
Voor meer informatie kunt u de website van de huisartsenpost raadplegen, www.shrnet.nl.
Levensbedreigend
Bij een levensbedreigende situatie bel naar het landelijk alarmnummer 112.
Pijn op de borst of beroerte
Bij pijn op de borst of een beroerte belt u ook het landelijk alarmnummer 112.
Spoed overdag door de week
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar het praktijknummer 071-5801672.
Spoed ‘s avonds en in het weekend
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar de huisartsenpost Leiden: 088-4274700.
Een gezonden levensstijl is voor mensen met diabetes extra van belang. Dat betekent niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonden voeding en extra lichaamsbeweging.
Voeding
Bij diabetes mellitus is een gezonde voeding extra van belang. Een diëtist kan u hierbij helpen. Let vooral op de volgende punten. Kijk bijvoorbeeld op www.voedingscentrum.nl. U kunt daar veel informatie vinden, maar ook handige tools zoals de eetmeter om uw dagelijkse voedselconsumptie in de gaten te houden.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging helpt het glucosegehalte van uw bloed te verlagen. Zorg dat u minstens een halfuur per dag intensief beweegt. Denk hierbij aan stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Omdat lichaamsbeweging ook gunstig is voor uw lichaamsgewicht en bloeddruk, kunt u daardoor de kans op klachten en complicaties nog eens extra verminderen.
Stoppen met roken
Voor stoppen met roken is het nooit te laat. Uw lichaam heeft hier altijd baat bij. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Kijkt u ook op www.stivoro.nl.
Soms zijn de bovenstaande adviezen voldoende om het glucosegehalte om laag te krijgen. Als het te hoog blijft, krijgt u medicijnen voorgeschreven om het glucosegehalte van uw bloed te verlagen.
Deze tabletten kunnen soms bijwerkingen geven. U kunt last krijgen van een te laag glucosegehalte van uw bloed, van misselijkheid, diarree en een verminderde eetlust. Als u hier duidelijk last van krijgt, bekijken we of de dosis van het medicijn moet worden aangepast of dat u beter een ander soort tablet kunt proberen. Als de glucose verlagende tabletten onvoldoende werken, kunt u insuline voorgeschreven krijgen.
Insuline
Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Als het glucosegehalte toeneemt, zorgt insuline ervoor dat de cellen meer glucose opnemen zodat het glucosegehalte weer tot de normale waarde daalt. Insuline kan alleen met een prik (injectie) worden toegediend. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor een insuline pen, met een extra kleine en dunne naald. Het is vrij makkelijk te leren om deze pen zelf te gebruiken.
Tabletten die het cholesterolgehalte verlagen
Als u diabetes heeft, heeft u vrijwel altijd baat bij een cholesterolverlagend medicijn (meestal een statine). Daarmee vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever. Er is een kleine kans op bijwerkingen, zoals spierpijn.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail.
Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken.
Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.
U kunt uw gegevens bekijken, via de huisarts of online. Online kunt u uw gegevens bekijken met uw telefoon of computer, waar u ook bent. U logt in op een beveiligde website of app. U ziet de belangrijkste informatie zoals uw ziektes, uw medicijnen en uitslagen van onderzoeken.
Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.
Neem contact op met de doktersassistente of klik op de knop
MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.
Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.
Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk.
Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk.
Via MijnGezondheid.net is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:
– Laboratoriumuitslagen
– Lichamelijk onderzoek
– Toegangslogboek
– Verslaglegging
– Overgevoeligheden en bijzonderheden
– Mijn documenten
– Actueel medicatieoverzicht
Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.