Praktijkinformatie

Behandelkamer huisarts van Raalten

Spreekuren

Assistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 15.00 uur met uitzondering van overlegpauze tussen 10.45 en 11.00 uur en lunchpauze tussen 12.00 en 12.30. Woensdagmiddag is er geen assistente aanwezig, de praktijk is dan alleen voor spoed of zorg die echt niet tot morgen kan wachten te bereiken.

Spreekuren

Spreekuren maandag t/m vrijdag altijd volgens afspraak 071-5801672.
.

Het avondspreekuur is tijdelijk niet beschikbaar.

Telefonische spreekuur

De huisarts belt op afgesproken moment tussen 12:00 en 14:00 en soms bij drukte na 16:30

Prikpunt

Op afspraak op werkdagen tussen 8:30 en 12:00 uur.

Spoedgevallen

Levensbedreigend
Bij een levensbedreigende situatie bel naar het landelijk alarmnummer 112.
.
Pijn op de borst of beroerte
Bij pijn op de borst of een beroerte belt u ook het landelijk alarmnummer 112.
.
Spoed overdag door de week
, op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar het praktijknummer 071-5801672.
.
Spoed ‘s avonds en in het weekend
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar de huisartsenpost Leiden: 088-4274700.

Huisartsenpost Avond-, Nacht- En Weekenddienst (ANW)

Buiten praktijkuren en in het weekend is de huisartsenpraktijk gesloten. Voor meer informatie kunt u de website van de huisartsenpost raadplegen, www.shrnet.nl.
.
Levensbedreigend
Bij een levensbedreigende situatie bel naar het landelijk alarmnummer 112.
.
Pijn op de borst of beroerte
Bij pijn op de borst of een beroerte belt u ook het landelijk alarmnummer 112.
.
Spoed overdag door de week
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar het praktijknummer 071-5801672.
.
Spoed ‘s avonds en in het weekend
Bij een een medische klacht die snel medische zorg nodig heeft en niet tot de volgende dag kan wachten belt u naar de huisartsenpost Leiden: 088-4274700.

Praktische informatie

De praktijk is gevestigd op de begane grond in een mulitfunctioneel pand.

Receptenlijn

Herhaalrecepten kunt u via de receptenlijn bij ons bestellen. Het telefoonnummer van de receptenlijn is 071-5801672, keuze recepten.
.
Er zal u gevraagd worden om de volgende gegevens:

      • naam;
      • geboortedatum;
      • de naam van uw apotheek;
      • de naam van het medicijn;
      • de sterkte van het medicijn;
      • de dosering van het medicijn;
      • of u de bestelling zelf bij de apotheek komt ophalen, of dat de bestelling thuis bezorgd moet worden.

.
Als u de bestelling voor 11:00 op de receptenlijn inspreekt, staat het 48 uur later klaar bij uw apotheek. Indien u tegen problemen aanloopt kunt u uiteraard contact opnemen met de assistente.
.
De receptenlijn is uitsluitend bedoeld voor het bestellen van herhaalrecepten. Voor de uitgave van nieuwe recepten dient u contact op te nemen met de assistente om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts zal beoordelen wat voor medicatie voor u het beste is.

Herhaalservice

Met de HerhaalService regelt uw apotheek automatisch de levering van medicijnen die u langdurig gebruikt.
.
Hoe gaat het als u een herhaalrecept nodig heeft?
Als u langdurig dezelfde medicijnen gebruikt, moet u steeds contact opnemen met de huisarts voor een nieuw recept. Vervolgens gaat u naar de apotheek om de medicijnen op te halen. Als u verschillende medicijnen gebruikt zullen ze vaak niet tegelijkertijd op zijn. U moet dan dus meerdere keren naar de apotheek. Dat kost veel tijd. Met de HerhaalService is dit niet meer nodig.
.
Hoe werkt de HerhaalService?
Als u zich inschrijft voor de HerhaalService hoeft u zelf helemaal niet meer te doen als uw medicijnen bijna op zijn. Wij waarschuwen op tijd uw huisarts en die kijkt of uw medicijnen herhaald mogen worden.
.
Mocht de arts de medicijnen niet zonder meer willen herhalen, maar u eerst op het spreekuur willen zien, dan neemt de huisartspraktijk of de apotheek contact met u op.
.
Zodra de huisarts akkoord gaat, maakt de apotheek uw medicijnen klaar. U ontvangt vervolgens een bericht van de apotheek. De medicijnen kunnen ook gratis worden bezorgd. Dat kan onder voorwaarden zelfs door de brievenbus.
.
Om u op te geven voor de HerhaalService dient u contact op te nemen met de apotheek. Dit kan telefonisch of in persoon.

Psycholoog

Mart van de Kerkhof (psycholoog) is onze praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) en heeft op maandagochtend, dinsdag en woensdag praktijk. Hij werkt online, spreekt met u telefonisch of via videobellen.
.
Indien u psychische klachten heeft of behoefte aan psychologische ondersteuning kan de huisarts u naar hem verwijzen. 

Spreekkamer Floris van Raalten huisarts

Aanmelden als nieuwe patiënt

U kunt zich aanmelden als patiënt door het onderstaande formulier in te vullen. U dient in Zoeterwoude dorp te wonen.
.
Door op aanmelden te drukken, wordt uw informatie verzonden naar onze backoffice. Nadat deze gecontroleerd is, ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving.

Praktijkondersteuning COPD

Wietske Wassenaar is onze praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Zij begeleidt mensen met chronische ziekten, zoals COPD, astma, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

1. Wat is COPD?

De afkorting voor COPD komt uit het Engels en staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. Vroeger heette dit chronische bronchitis en longemfyseem.
.
COPD is een ziekte waarbij de luchtwegen bljivend vernauwd zijn en de longen steeds minder goed werken. De oorzaak is een voortdurende (‘chronische’) ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd.
.
Of u COPD heeft kunnen we onderzoeken met een blaas-test (longfunctie-meting). Op een longfoto is COPD niet duidelijk te zien.

2. Wat zijn de klachten?

De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en gaan minder snel over.
.
Bij sommige mensen gaat de conditie snel achteruit. Ze vallen af. Hun spieren worden slapper en dunner. Een klein eindje lopen kost dan al heel veel inspanning.
Sommige mensen zijn bang om het benauwd te krijgen en durven zich haast niet meer in te spannen.

3. Hoe ontstaat COPD?

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan ook ontstaan als gevolg van langdurig werken in een omgeving met veel steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. Door contact met rook of prikkelende stofdeeltjes in de lucht ontstaat een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes raken hierdoor steeds meer beschadigd. De schade is blijvend en herstelt zich niet. COPD komt niet door een allergie.

4. Adviezen bij COPD

      • Stoppen met roken. Dit is het belangrijkste advies, in elk stadium van de ziekte. Vanuit de praktijk kunnen we u hierin begeleiden en ondersteunen. Vraag ook aan anderen niet in uw omgeving te roken. Daardoor zal de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen. Kijk op www.stivoro.nl voor meer informatie.
      • Beweging is heel belangrijk voor mensen met COPD. Bijvoorbeeld een half uur per dag fietsen, wandelen of zwemmen. Ook traplopen en stofzuigen geldt als beweging. Als u van de inspanning kortademig wordt moet dat u niet tegenhouden voorzichtig te blijven oefenen. Uw conditie zal altijd verbeteren.
        Als inspanning u erg veel moeite kost, kan de oefen- of fysiotherapeut u hierover adviseren.
      • Gezonde voeding. Het is van belang dat u gezond eet. Als u te mager bent of bent geworden moet u opletten dat u gedurende de dag voldoende eet: tenminste drie keer per dag een gezonden maaltijd. U kunt dit bespreken met de praktijkondersteuner. Zij kan u eventueel doorverwijzen naar een diëtist.
        Bij overgewicht is het belangrijk gezond te eten en meer te bewegen. Met een gezond gewicht voelt u zich fitter en heeft u meer energie.

5. Medicijnen

COPD kan niet genezen. Medicijnen kunnen er wel voor zorgen dat u minder (vaak) last heeft. Bij sommige mensen met COPD lijken de longen hierdoor minder snel te verslechteren.
.
Luchtwegverwijders
Dit is het belangrijkste medicijn. Deze kunnen het gevoel van benauwdheid binnen tien tot dertig minuten verminderen. Als u merkt dat deze middelen helpen, kunt u ze blijven gebruiken.
.
Ontstekingsremmers
Deze verminderen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Als u twee keer per jaar (of vaker) perioden heeft waarin uw klachten verergeren, dan kan dat een reden zijn dagelijks een ontstekingsremmer te gebruiken. Niet iedereen heeft er baat bij.
.
Wanneer u veel klachten heeft en u erg benauwd bent, dan wordt wel eens prednison gegeven. Dit is een sterke ontstekingsremmer die u inneemt in de vorm van tabletten. Heeft u er nog koorts bij en voelt u zich ziek, dan worden ook wel eens antibiotica gegeven.
.
Griepprik
De griepprik is voor u extra belangrijk om ernstige complicaties van de griep te voorkomen.
.
Slijmoplossers
Deze helpen niet bij COPD.
.
.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Saturatie huisarts van Raalten
Urine onderzoek Zoeterwoude

Praktijkondersteuning Diabetes Mellitus type 2

Wietske Wassenaar is onze praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Zij begeleidt mensen met chronische ziekten, zoals COPD, astma, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

1. Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker in uw bloed te hoog is. Daarom spreekt men ook wel van suikerziekte.

2. Glucose

Suiker in het bloed noemt men ook wel ‘glucose’. Glucose komt uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete producten zoals jam, limonade, koek en gebak. Ze zitten bijvoorbeeld ook in brood, aardappelen en rijst.

3. Insuline

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt, zorgt insuline ervoor dat de cellen meer glucose uit het bloed opnemen zodat het glucosegehalte niet te hoog wordt. Insuline wordt in de alvleesklier gemaakt. De alvleesklier ligt achter de maag.

4. Hoe ontstaat diabetes?

Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline, of doordat uw lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen. Daardoor wordt het gelucosegehalte in het bloed te hoog.
.
Er zijn twee vormen van diabetes

      • Type 1: De alvleesklier maakt nauwelijks insuline aan. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor.
      • Type 2: De lichaamscellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline. Als reactie gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Wanneer dat niet meer lukt, ontstaat er een tekort aan insuline. Het glucosegehalte in het bloed wordt dan te hoog. Deze vorm ontstaat meestal pas na het veertigste levensjaar, maar komt steeds vaker ook op jongere leeftijd voor, met name bij mensen die te dik zijn.

5. Wat zijn de verschijnselen?

Mensen met een verhoogd glucosegehalte merken dat vaak niet. Sommigen krijgen klachten zoals veel moeten plassen, dorst en moeheid. U kunt last hebben van jeuk of slecht genezende wondjes en infecties van de huid. Diabetes kan op ten duur problemen aan de ogen, nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten veroorzaken. Daardoor kunnen klachten optreden als slechter zien, pijn en tintelingen in armen en benene, loopproblemen en seksuele stoornissen. Met diabetes heeft u meer kans op hart- en vaatziekte zoals angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte.

6. Adviezen

Een gezonden levensstijl is voor mensen met diabetes extra van belang. Dat betekent niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonden voeding en extra lichaamsbeweging.
.
Voeding
Bij diabetes mellitus is een gezonde voeding extra van belang. Een diëtist kan u hierbij helpen. Let vooral op de volgende punten. Kijk bijvoorbeeld op www.voedingscentrum.nl. U kunt daar veel informatie vinden, maar ook handige tools zoals de eetmeter om uw dagelijkse voedselconsumptie in de gaten te houden.
.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging helpt het glucosegehalte van uw bloed te verlagen. Zorg dat u minstens een halfuur per dag intensief beweegt. Denk hierbij aan stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Omdat lichaamsbeweging ook gunstig is voor uw lichaamsgewicht en bloeddruk, kunt u daardoor de kans op klachten en complicaties nog eens extra verminderen.
.
Stoppen met roken
Voor stoppen met roken is het nooit te laat. Uw lichaam heeft hier altijd baat bij. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Kijkt u ook op www.stivoro.nl.

7. Medicijnen

Soms zijn de bovenstaande adviezen voldoende om het glucosegehalte om laag te krijgen. Als het te hoog blijft, krijgt u medicijnen voorgeschreven om het glucosegehalte van uw bloed te verlagen.
.
Deze tabletten kunnen soms bijwerkingen geven. U kunt last krijgen van een te laag glucosegehalte van uw bloed, van misselijkheid, diarree en een verminderde eetlust. Als u hier duidelijk last van krijgt, bekijken we of de dosis van het medicijn moet worden aangepast of dat u beter een ander soort tablet kunt proberen. Als de glucose verlagende tabletten onvoldoende werken, kunt u insuline voorgeschreven krijgen.
.
Insuline
Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Als het glucosegehalte toeneemt, zorgt insuline ervoor dat de cellen meer glucose opnemen zodat het glucosegehalte weer tot de normale waarde daalt. Insuline kan alleen met een prik (injectie) worden toegediend. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor een insuline pen, met een extra kleine en dunne naald. Het is vrij makkelijk te leren om deze pen zelf te gebruiken.
.
Tabletten die het cholesterolgehalte verlagen
Als u diabetes heeft, heeft u vrijwel altijd baat bij een cholesterolverlagend medicijn (meestal een statine). Daarmee vermindert u het risico op hart- en vaatziekten. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever. Er is een kleine kans op bijwerkingen, zoals spierpijn.
.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Rijbewijskeuring

Indien u een rijbewijskeuring nodig heeft kunt u een afspraak maken met een van de huisartsen in onze praktijk. De keruing worden uitgevoerd door uw eigen huisarts. U dient de voorzijde van het keuringsformulier vooraf in te vullen en te ondertekenen en een urinemonster mee te nemen naar de keuring. De kosten van de keuring bedragen  € 50,- voor patiënten die ingeschreven staan in de praktijk en € 60,- voor patiënten van buiten de praktijk. U kunt via de assistente een afspraak inplannen.

rijbewijskeuring

Klachtenprocedure

Als huisartsenpraktijk willen wij ons werk graag zo professioneel mogelijk uitvoeren en vinden wij het belangrijk dat u ons vertrouwt. Natuurlijk kan het voorkomen dat u geen goed gevoel heeft over het contact met onze praktijk. Zo vindt u bijvoorbeeld dat u niet serieus bent genomen of heeft u de praktijk niet goed kunnen bereiken. Wij willen dat dan graag zo snel mogelijk weten, zodat wij dit met u kunnen bespreken en wij ervan kunnen leren.
.
U kunt uw klacht of opmerking indienen door zich rechtstreeks tot een van onze medewerkers te wenden. Eén van onze medewerkers neemt uw klacht dan zo snel mogelijk in behandeling.

Meer informatie? Thuisarts.nl!

Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl. Thuisarts.nl is bedoeld voor mensen die informatie zoeken over gezondheid en ziekten. U kunt de informatie op de website gebruiken:

      • om gezond te blijven;
      • om klachten zelf aan te pakken;
      • als u zich afvraagt wanneer u naar de huisarts moet gaan;
      • als u zich wilt voorbereiden op een gesprek met uw huisarts;
      • als u de uitleg en adviezen nog eens na wilt lezen na een bezoek aan uw huisarts;
      • als u op zoek bent naar meer informatie over een onderwerp.

.
Huisartsen gebruiken Thuisarts.nl als ondersteuning bij hun voorlichting aan patiënten voor, tijdens en na het consult.

thuisarts
thuisarts
Translate »
Call Now Button