COPD

   1. Wat is COPD?
   2. Wat zijn de klachten?
   3. Hoe ontstaat COPD?
   4. Adviezen bij COPD
   5. Medicijnen

.
1. Wat is COPD?

De afkorting voor COPD komt uit het Engels en staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. Vroeger heette dit chronische bronchitis en longemfyseem.
.
COPD is een ziekte waarbij de luchtwegen bljivend vernauwd zijn en de longen steeds minder goed werken. De oorzaak is een voortdurende (‘chronische’) ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd.
.
Of u COPD heeft kunnen we onderzoeken met een blaas-test (longfunctie-meting). Op een longfoto is COPD niet duidelijk te zien.
.
2. Wat zijn de klachten?
De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en gaan minder snel over.
.
Bij sommige mensen gaat de conditie snel achteruit. Ze vallen af. Hun spieren worden slapper en dunner. Een klein eindje lopen kost dan al heel veel inspanning.
Sommige mensen zijn bang om het benauwd te krijgen en durven zich haast niet meer in te spannen.
.
3. Hoe ontstaat COPD?
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan ook ontstaan als gevolg van langdurig werken in een omgeving met veel steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. Door contact met rook of prikkelende stofdeeltjes in de lucht ontstaat een chronische ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes raken hierdoor steeds meer beschadigd. De schade is blijvend en herstelt zich niet. COPD komt niet door een allergie.
.
4. Adviezen bij COPD

   • Stoppen met roken. Dit is het belangrijkste advies, in elk stadium van de ziekte. Vanuit de praktijk kunnen we u hierin begeleiden en ondersteunen. Vraag ook aan anderen niet in uw omgeving te roken. Daardoor zal de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen. Kijk op www.stivoro.nl voor meer informatie.
   • Beweging is heel belangrijk voor mensen met COPD. Bijvoorbeeld een half uur per dag fietsen, wandelen of zwemmen. Ook traplopen en stofzuigen geldt als beweging. Als u van de inspanning kortademig wordt moet dat u niet tegenhouden voorzichtig te blijven oefenen. Uw conditie zal altijd verbeteren.
    Als inspanning u erg veel moeite kost, kan de oefen- of fysiotherapeut u hierover adviseren.
   • Gezonde voeding. Het is van belang dat u gezond eet. Als u te mager bent of bent geworden moet u opletten dat u gedurende de dag voldoende eet: tenminste drie keer per dag een gezonden maaltijd. U kunt dit bespreken met de praktijkondersteuner. Zij kan u eventueel doorverwijzen naar een diëtist.
    Bij overgewicht is het belangrijk gezond te eten en meer te bewegen. Met een gezond gewicht voelt u zich fitter en heeft u meer energie.

.
5. Medicijnen
COPD kan niet genezen. Medicijnen kunnen er wel voor zorgen dat u minder (vaak) last heeft. Bij sommige mensen met COPD lijken de longen hierdoor minder snel te verslechteren.
.
Luchtwegverwijders
Dit is het belangrijkste medicijn. Deze kunnen het gevoel van benauwdheid binnen tien tot dertig minuten verminderen. Als u merkt dat deze middelen helpen, kunt u ze blijven gebruiken.
.
Ontstekingsremmers
Deze verminderen de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Als u twee keer per jaar (of vaker) perioden heeft waarin uw klachten verergeren, dan kan dat een reden zijn dagelijks een ontstekingsremmer te gebruiken. Niet iedereen heeft er baat bij.
.
Wanneer u veel klachten heeft en u erg benauwd bent, dan wordt wel eens prednison gegeven. Dit is een sterke ontstekingsremmer die u inneemt in de vorm van tabletten. Heeft u er nog koorts bij en voelt u zich ziek, dan worden ook wel eens antibiotica gegeven.
.
Griepprik
De griepprik is voor u extra belangrijk om ernstige complicaties van de griep te voorkomen.
.
Slijmoplossers
Deze helpen niet bij COPD.
.
.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
.
.
.

Translate »
Call Now Button